Fiske i ferskvann

Fiske etter ørret, røye og laks

De fleste av gjestene som kommer til oss, er interessert i å fiske i sjøen, men de mange vannene i vårt område har også mye å tilby!

Det er innsjøer i området, der det er mye fisk, men størrelsen på fisken er ikke tilfredsstillende. Men det finnes vann med ørret på en kilo og mer! Hvis du er klar for å gå et stykke og vet hvor du skal fiske, mangler det «bare» litt flaks, og du har din drømme-ørret i hendene!

Det er i utgangspunktet to måter å fiske på, med mark eller med sluk. Vennligst informer deg om lover og regler, lukkede sesonger og priser.

Ørret og røye i vann

FISKE MED MARK

Dette er den mest praktiske måten og er ganske enkelt, enten du fisker med dupp eller med bly. Mark (eller Maggot) får du i Norge i alle sportsbutikker, eller du må grave etter dem selv.

FISKE MED SLUK

Her blir små spinner, sluk, gummifisk (shad) og wobbler brukt. Med gummifisk opp til 5cm er man på den sikre siden. Shad i naturlig design er alltid et godt valg, men også brune farger er bra, og noe fargerikt som «firetiger» bør du definitivt ha.

STORT AGN - STOR FISK

De som bare vil fiske etter de store fiskene, kan også bruke større shads, men det vil bli færre napp. Det samme gjelder plugger, stort agn er lik stor fisk! Standard er Wobbler opp til 5cm. Helst i ørret-design, gjerne synkende modeller. Men selv her bør en «firetiger» ikke mangle.

For å være i stand til å kaste disse små wobblerne og gummi fisk på riktig måte, må enheten bli justert tilsvarende. En spinnstang, for abborfiske er de rette å bruke akkurat her, sammen med en liten stasjonær snelle med et tynt flettet eller monofilt snøre. Snøretykkelsen er 0,20 mm på monofilt, og 0,08mm på flettet snøre.

Om fisken finnes på dypt eller grunt vann, finner du ut ved å prøve. Ofte er innsjøene dype her og faller bratt ved kantene. Hvis du kjenner grunnforholdene, øker mulighetene til å få fisk. Men fisken beveger seg også i åpent vann.

Laksefiske i elver

KREVER TÅLMODIGHET

Laksefiske er et kapittel for seg, der du må regne med å dra hjem uten fisk. Men den dagen du klarer å fange en laks, er det en skikkelig god erstatning for alle dagene du gikk hjem uten!

BEST PÅ STIGENDE VANNSTAND

Hvis du fisker etter laks, må du være klar over at du fisker etter fisk som er på vei opp elva for å gyte og er ikke særlig bitevillig. Dette fisket er sterkt avhengig av vannstanden i elven! Tørre perioder og tilhørende lave vannforhold er ikke bra, på samme måte som under sterk flom. Det er best når elva stiger etter lavvann pga nedbør. Da blir laksen bitevillig, og med litt flaks kan du til og med får flere laks.

FLUE, LOKKER ELLER NATURLIG AGN

Gode plasser er f.eks. utsiden av kurver, kulper eller nært fossefall. Her vil samle seg mange lakser som hviler før turen opp fossen. Etter laks kan du fiske med flue, med lokker (blinker, plugger, spinnere, osv.) eller med naturlig agn. Dersom du ønsker å prøve lykken på laks med fluestang, bør du benytte en tohåndsstang, der håndteringen i større elver er mye bedre. Har man bare en enhåndsstang, passer det best å fiske i mindre elver, og stanga skal ikke være under kasteklasse 7/8. Spinnfiskestenger med 60g kastevekt er et godt valg.

Gode lakseelver i vårt område er Steinsdalselva i Osen (avstand ca.20km), Nordalselva og Stordalselva i Åfjord (avstand ca. 45km).

Isfiske på vann

ET HØYDEPUNKT HVERT ÅR!

Isfiske er alltid et høydepunkt hvert år. Siden det er mye røye i enkelte innsjøer, kan det være svært lønnsomt å fiske der. Røye er en fisk som er mest bitevillig om vinteren.

Det er best hvis du kjenner noen grunner i sjøen og prøver lykken der. Dybder mellom 1m og 5m er vanligvis riktig. Men røye kan også går dypt, 15m til 20m er ikke uvanlig. Du fisker best med en Blinker og en 15cm langt «snørestykke» i tykkelse 0,20mm. På de små enkeltkrokene er det 2-3 maggot eller mark som agn.

BYTT PLASS – FISKE LANGS KANTENE

Hvis det finnes røye der, vil du vanligvis ikke trenge å vente lenge på napp. Hvis du ikke får napp, er det bedre å bytte plass, enn å vente alt for lenge. Det er best å fiske langs kantene. Det er gjerne større fisk et par meter dypere. Vanlige agn er minipilk og «Mormyschka». Med flaks kan du få ørret som bifangst, men disse er ikke særlig aktive og litt vanskelig å fange om vinteren. Mark og maggot kan du kjøpe, som allerede beskrevet ovenfor, i enhver god fiskebutikk.

De som ikke har fisket på is tidligere, bør ikke gjøre dette alene, helst sammen med en guide!